Izgleda da se Trg Republike nije dogodio …

trg-republikeVidim na netu posvuda vest da je grupa pozorištanskih umetnika predložila da se Trg Republike poništi i da se placu vrati stari naziv od pre Drugog svetskog rata tj. da bude opet Pozorišni trg. Gradska komisija za spomenike i nazive prostora po kojima se Beograđani kreću će razmatrati predlog i do kraja meseca, po svoj prilici će predlog i usvojiti. Nemam ništa protiv tradicije i očuvanja tekovina gradskih iz prošlih vremena ali ipak, stvaranje Republike umesto Kraljevinje je značajan događaj u životu grada i naroda celog te bi se o tome moglo ali i moralo povesti računa i naći načina da se aktuelnom trendu zabašurivanja ko je šta za vreme Drugog svetskog rata radio priđe razložno i bez preteranih emocija, ako su emocije uopšte u pitanju.

To što su komunisti ustanovili Republiku i učinili jedan značajan korak unapred ne bi smelo da zamagli oči savremenicima koji komunizam ne vole, oni jesu učinili, pošto su pobedili fašiste, korak unapred i zaorali stazu po kojoj i danas država sa sve narodom hoda, pa i ovi što predlog dadoše a i komisija koja će o tome misliti i odluku donositi. Promene su se tada dogodile i nastale vrednosti se moraju ustanovljavati po značaju i teško je tvrditi da je pozorište i staro ime trga ispred promene iz Kraljevine u Republiku što je kao čin obeleženo imenom Trga Republike. Uostalom kao i u mnogim evropskim gradovima što beše kada su tamo te promene izvodili
Brisanje istorije ovakvim gestovima je postalo svojstveno ovom periodu života te iste Republike, bilo je pasivno učestvovanje ili skoro neučestvovanje u obeležavanju pobede nad fašistima onomad samo zato što je bilo teško reći da su partizani bili među pobednicima i nastavlja se grubim previđanjem činjenice iz istorije, od stvaranja Republike je važnija tradicija. Kažu, oni komunisti su to uradili i to je jedini argument koji se može čuti oko promene naziva Trga u sred glavnog grada REPUBLIKE SRBIJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *