GMH … da li je baš toliko nezdravo ?

gmo-01Dakle, svi se ovde bave sastavljanjem fudbalske reprezentacije mada nisam siguran da znaju šta u timu radi polutka a čemu služi levi half. Ni ja nisam sasvim siguran oko te semantike fudbalske i vokabulara ali to i nije važno jer to umanjeno poznavanje dođe kao neka nacionalna identifikacija za prepoznavanje, eto i pola dužnosnika takođe brka razne pozicije iz svoje nadležnosti pa se tako ministar kulture zgrane kad sazna da za filmsku produkciju susedno ministarstvo nije odredilo neke pare, ama bilo kakve, iz razloga što je on bio sanjiv to jutro kad se delilo pa nije na vreme tražio i zvocao.
I ja ću po toj šemi da se uključim u akciju „pričam li pričam … tek da ne ćutim mada pojma nemam” i to po pitanju Genetski Modifikovane Hrane (GMH) iako ne bih baš mogao da objasnim šta je tu problem ako me neko iznenada pita. Čitam u novinama i vidim na TV (ekranu) kako su čak iz EU ali i ovde u lokalu mnoge zabrinute organizacije za obezbeđivanje narodne zdrave budućnosti nekoj firmi iz Amerike a zove se Monsant zabranile da produkuje svoju proizvodnju i prodaje robu po Evropi a onda i Srbija neće realizovati neki planirani posao sa njima i biće u budžetu neki gubitak i umanjenje blagostanja. Svi su digli glas protiv modifikacije hrane mada jedna uvažena profesorica neki dan kaže u kameru da ta hrana nikako nije štetna za ljudsku upotrebu ali ipak to ne treba da se dopusti jer bi se tako umanjila pozicija na svetskom tržištu naših instituta koji prave zaista odlično seme za uzgoj raznog hranljivog bilja i onda se ja pitam da li je narodno zdravlje ili trgovina u pitanju. I šta se ja uostalom pitam, ćutim i tražim na Kaleniću one kvrgave i flekave voćke koje ni u ruku da ih uzmeš a ako ima crvić onda je tek ono što treba, jer su takve kao zdrave i nehemijske.
U svakom slučaju, GMH je odlukom viših instanci zaduženih za narodnoi zdravlje (sic!) sprečena da dođe u kontakt sa stanovništvom i to bi, opet slušajući druge stručne i po tom pitanju kompetentne ljude, trebalo da bude značajan prilog, maltene doprinos ekološkom načinu života gde je prirodni, čisti i nepatvoreni proizvod za jedenje neophodan da bi se sačuvao identitet naroda i njegovo zdravlje, ovo drugo je pod dva. Ovi stručnjaci nisu za razliku od profesorice pominjali ono sa tržištem i ugrožavanjem domaće proizvodnje, samo su o zdravlju zborili.
Bilo bi verovatno tako i veoma bih cenio brigu dužnosnika jer ovo trovanje masovno zaista nije u redu da se nisam setio đubrenja njiva i bašti i plastenika veštačkim đubrivom koje sa prirodnim resursima za proizvodnju istoga nema mnogo veze već tu dominiraju razne hemijske supstance i onda to ide u zemlju i ostaje koju deceniju unutra, a sad ću ja kao oni što selektuju reprezentativni tim u fudbalu, a nisam baš nekompetentan jer znam čemu služi centarfor čiji je zadatak da zabija golove a znam i šta radi golman jer on centraforu ne da da mu ga zabije, dakle, biljke rastu na tom hemijom zađubrenom tlu i popiju sve odozdo, porastu jedre i uznapredovalo veće od onog kako bog reče da treba da bude i posle narod to jede. Ima i ono prskanje opet nekim hemiskim supstancama protiv buba i štetočina direktno po biljkama i plodovima i za to imam razumevanje jer je bolje da se bube i štetočine spreče a da narodu ostane više u ovoj krizi, posle svega što je progutao ono malo hemije neće škoditi, bar ne odmah.
Jabuke su posle GMH procedure po liku i dimenziji iste, one uvozne video sam na pijaci i u nekom marketu mada ih ne deklarišu da su iz te sorte, ni pod razno se ne mogu naći dve različite sve su kao molovane po sistemu copy-paste, izmodifikovane, ali one nisu pod zabranom jer im nije zakačen naziv GMH ili ona piletina koju tove po ubrzanoj šemi pa pile od mesec dana ima dimenziju raskošno izrasle koke na koju se može naložiti pevac ne znajući da srlja u greh sa maloletnicom.
Da i ne govorim o beogradskom vazduhu, na primer, koji narod udiše jer nema drugi a koji dorađuje i puni olovo oksidom i još nekim supstancama što štipaju pluća nekoliko stotina hiljada automobila i kamiona uglavnom starijeg porekla, jer me mogu označiti kao nekog koji se zalaže i promiviše GMH iz lukrativnih razloga i spletkari protiv vlasti a ja se ustvari samo kao nedoučen u ovoj oblasti pitam ne bih li dobio odgovor pa da se više ne sekriram i da dišem i jedem opušteno.
Osim toga, a posle ovog što sam se setio borba protiv GMH liči na unapred izgubljenu bitku, kao ono sa turbo folk muzikom za koju kažu da je štetna jer umanjuje kulturni potencijal nacije ali je narod prihvatio i sluša do iznemoglosti, ili nuklearkama što prave elektriku a bez kojih se izgleda ne može pa oni što brže misle već to prave a oni usporeni će posle da uvoze struju od njih po povećanoj ceni i platiće taksu na sporost u mišljenju. Možda je bolje na vreme pustiti da se narod navikava na GMH jer bez obzira na oranice i bašte kojima se raspolaže po planeti nagomilalo se stanovništva preko sedam milijardi te će izlaz biti u neprirodno brzom uzgoju hranljivih biljaka i pilića da bi se to pučanstvo nahranilo a tu je hemija i nuklearni pogon neophodan.
I onda, još, dok otvoriš novine ili pogledaš teve vidi se da je planeta zagađena u meri koja postaje više nego upozoravajuća i preti joj kolaps, te otopljavanje, te zahlađivanje, te promena ili uginuće biljnih i životinjskih vrsta po uobičajenim staništima, pa će da bude tropska klima ovde uz Moravu i ni onaj kanal neće da pomogne i nicaće neko bilje drugačije od autentičnog na kome zaduženi za poljoprivredu sada planiraju budućnost državnih i narodnih poslova. Ustvari, shvatio sam, možda je ideja vodilja koja se javila da će odbijajući GMH proizvodnju i ostajući na prirodno izrasloj hrani pod uslovom da se odustane od zasipanja njiva veštačkim đubrivom ovo ovde postati veoma ekskluzivno mesto gde će se proizvoditi čista eko hrana i da će se prodavati po svetu po skupe pare kao što je u marketima po Evropi gde neke jabuke zato što su eko i kvrgave koštaju dva ili tri puta više od onih što su sve jednake.
A dotle, da jedemo šta ima i kakvo je i da budemo zadovoljni što se okolo o nama brinu bilo da se radi o želji dužnosnika da narod bude prihvatljivo zdrav ili da se ne ugrozi plasman veštačkog genetski prirodnog semena koje proizvode naši instituti i prodaju po svetu. A ostalo zagađenje iz vazduha ili sa zagađenih njiva koje traje treba da se tretira kao folklorna kategorija preko koje se povezujemo sa drugim evropskim narodima jer istu muku muče ili ih je baš briga šta radi levi half, svi ipak gledaju u centarfora i ne pitaju se kako se zove ovo što se diše, jede i pije a kao nije GMH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.