Beograd na vodi, oko vode i u vodi …

Beograd na vodi a izgleda po maketi koja kola medijima da će mu deo biti i u vodi.

beograd na vodi slikicaO ovom zamašnom projektu sam pisao sa namerom da podržim inicijativu koja bi, ako počne da živi u realnom Beogradu, bila ostvarenje višedeceniskog sna Beograđana o stvarnom izlasku Beograda na Savu u prostoru Savskog amfiteatra. Bilo je u tim tekstovima i nekih opaski i dobronamernih zvocanja, šta da se radi, inžinjerska posla, a posebno je naglašeno da ovako kapitalan projekat ne može bez javnosti i anketnog javnog konkursa za urbanističko rešenje najdragocenijeg beogradskog prostora, niti je moguće zanemariti sve dosadanje projekte urađene za prostor Savskog amfiteatra koji jesu kulturna zaostavština nastajala kroz rad više generacija kojima je davana prilika da kažu šta misle o svemu tome i kako vide buduće središte Beograda. Posle je objašnjeno sa visokog mesta da su primedbe i razna drugačija mišljenja i zvocanja oko prezentiranog projekta u medijima moguća ukoliko onaj koji zvoca može da pokaže tri mijljarde nekih para i time se kvalifikuje za diskusiju.

Razumeo sam poruku i nemoćan da obezbedim uslove za ulaz u salu gde bih možda iskazao neko svoje mišljenje ili nešto pitao, ostao sam samo na podršci i postao navijač projekta prateći prilježno iskaze dužnosnika o najboljem poslu za Beograd od kada postoji i koji će grad pretvoriti u srpski Paradis.

Ipak, imam jedno pitanje koje ne mogu izbeći ma koliko se trudio da uvažim dati uslov o kvalifikaciji za postavljanje istog, mislim pitanja koje ne mogu utihnitu. Elem, po slikici u 3D modelu primećujem da je predviđena izgradnja veoma visokog objekta u samom toku reke Save, ušao je nekoliko desetina metara u međunarodni plovni put i suzio širinu reke. Kreativni napor arhitekte koji se odlučio na ovakav potez se može uzeti kao pokušaj da daruje Beogradu jednu sasvim posebnu i do sada neviđenu urbanu atrakciju. Naravno bilo bi to pregrađivanje Save moguće (istina, više bih voleo da je nemoguće) ali pod uslovom da stručnjaci za plovne puteve, reke, vode, ekologiju, hidrogeologiju, mehaniku tokova kažu da li ovakva egzibicija može da opstane i da neće proizvesti neke, možda i loše ili ne daj Bože, nepopravive posledice na tok reke Save i obale Beograda.

Dakle, pitanje je da li će pre usvajanja prezentiranog projekta biti učinjena studija ili neki dokument od stručnog, nezavisnog tima koji bi javnost obavestio o mogućim posledicama sužavanja toka reke Save. O dobrim i lošim posledicama a dobro bi bilo da kao ozbiljni ljudi to znaju i inicijatori projekta Beograd na vodi, posebno mislim na dužnosnike koji se u ovom slučaju angažuju bez rezerve i što treba svakako ceniti.

A ima i još nešto, možda zvuči zajedljivo ili već tako nekako; daš nekome 90 hektara da se razigra i zida šta hoće a izgleda da nije dovoljno već uze i deo korita reke koja tu protiče odvajkada.

2 komentara

  1. Fotografija makete buduce zgrade izgleda kao neka kosmicka raketa bez referencije prema postojecoj fizickoj i kulturnoj okolini. Mozda bi arhitetkta zeleo da izgradi vizionarnu gradjevinu u stilu sci-fi estetike, kao mogucnu poruku iz budcnosi – poslatoj savremenom svetu. Pitanje je da li ta futuristicka zgrada moze da izrazi beogradski karakter i estetiku ili ne? Isto tako se namece pitanje vode, i narocito pijace vode, koja je vec nekoliko godina na velikoj potraznji u svetu, tako da mi se cini da gradjenje na vodi – a i oko vode, moze da ima negativan uticaj. Da li je to vredno rizika? Mozda je to vise vezano za ulozeni kapital nephodan za takvu vrstu poduhvata nego za sve ostale elemente.

  2. Da Vaša i bojazan Branka Bojovića ( http://aas.org.rs/diletantizam-kao-urbanizam-beograd-na-vodi/) imaju utemeljenja, ukazuju procesi koji su se dogodili nakon izgradnje ugaone kule VI Zapadnog podgrađa Beogradske tvrđave, i izgradnje Kule Nebojše, koje su uticale na zamuljivanje leve obale Save kod Ušća i pomeranje središta rečnog toka kazapadu. O svemu ovome je pisao M. Popović u svojoj monografiji o Beogradskoj tvrđavi……

Leave a Reply

Your email address will not be published.