Iz beležnice 18.05.2014 u nedelju

planPoplave uzrokovane „Tamarom“ ljutito ciklonski nastrojenom nad Balkanom i tako velike da nema nijednog dovoljno starog koji bi se setio kada nešto slično beše ovuda. Desilo se i onda na brzinu, preko noći, grade nasipe da spasu šta se spasti može, sele ljude na bezbedno jer je voda u gradovima stigla do visine koja ugrožava živote. Premijer ide okolo i kuka da je ovo sve strašno, širi beznađe i strah umesto da pokaže kao vođa da ima nade i da će se nevolja prebroditi i slika se u ulozi neposrednog spasioca ili doturača namirnica i drugih potrebština. A hiljade ljudi po sportskim halama ili već gde čekaju da voda ode iz njihovih naselja pa da se vrate i počnu obnovu tamo gde se to može a gde ne da vide kako će u novi život da krenu. Danas je bolje, kiša ne pada. nivo nadošle vode opada, otiče tamo gde joj je mesto pa će i ova muka da prođe. A kad prođe nevolja onda bi bilo dobro da se misli o tome zašto se sve to baš tako desilo, jeste da je nepogoda neobično bučna i navalentna, ali nije neočekivana. Metereolozi i još po neki stručnjak koji se u ove stvari razume već neki mesec upozoravali na mogući belaj i naravno nije bilo uši sa vrha da ih čuju i uzmu to za ozbiljno. Ustvari slično se događalo i ranijih godina, ne u ovakvom obimu ali bilo je.
Pa bi sada kada je dogorelo do nokata i kada se već vidi da će ovo da košta ogromne pare i da će ugroziti opstanak i vratiti opet sve unatrag u još veću sirotinju trebalo bi misliti, odmah a ne sutra, šta treba učiniti da se mogući sledeći atak prirode dočeka spremniji i otporniji. Nije to činjeno desetinama godina unatrag, zna se gde su slabe tačke, zna se gde će se reke izlivati i gde bi trebalo da im se omogući bezbedno po okolinu da otiču, nijedna vlast u protekla dva ili tri desetleća nije se time ozbiljno bavila.
Nedostaje državna strategija zaštite od događanja voda atmosferskih i ovih što teku na tlu i planiranje kako da se usmere i odvajanje para za građenje obezbeđenja oko gradova i njiva sa kojih se narod hrani. Nije loguično a i sramno je za državu da grad Obrenovac bude potopljen baš sasvim i da građane moraju čamcima da spasavaju. Nije dobro da se to sve improvizuje kad se desi i da nije bilo predviđanja ni pripreme ni plana delovanja za takovu priliku pa kad se priroda naljuti i pokaže zube da država odgovori na prihvatljivo primeren način i umanji štetu ili je izbegne.
Lekcija je strašna i ubedljiva pa ako je poruka shvaćena od strane vlasti na pravi način očekuje se ozbiljan i prilježan rad na planu obezbeđenja države od mogućih sledećih nepogoda i mere i načini za delovanje, izgradnja nasipa gde treba i odvajanje namenskih para iz budžeta za taj posao a izgleda da je sada to najvažnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.