BINA

Ovih dana u Beogradu traje BINA, Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture. Program zbivanja od 10 do 29 maja ove godine je zaista veoma bogat događajima; izložbe, seminari, razgovori sa arhitektima iz Beograda, Lisabona, Amsterdama, posebno je naglašen omaž Arhitekti Ivi Antiću, govoriće se o komunikaciji sa građanima, savremenim načinima planiranja gradova i ulozi arhitekte u zastupanju javnog interesa. Ovakav događaj koji je opstao i traje svakako je značajan za grad, za arhitekturu i urbanizam, unapređuje urbanu i kulturnu komunikaciju grada i okruženja i zaslužuje svaku pohvalu i podršku. BINA svakako jeste bitna za promociju grada pa je podržana i od nadležnog ministarstva i gradske uprave i drugih sponzora koji su razumeli značaj onoga što BINA nudi gradu.
Ipak, čitanje programa koji je BINA prikazala proteklih dana kazuje da nedostaje trenutno najveći gradski i državni projekat koji je u realizaciji. Naravno, radi se o Beogradu na vodi a koji je nekako, ovog puta izmakao organizatorima za razliku od ranijih seansi i BINA ga ostavlja nedotaknutim u svim danima trajanja manifestacije uprkos tome što je to najveći graditeljski poduhvat ne samo u Beogradu već i Evropi a sam poduhvat je internacionalni u svakom smislu, od investitora do projektanata pa je tim veća potreba da se projekat sada prezentuje i o njemu govori na manifestaciji koja pretenduje da bude internacionalna. Predhodne prezentacije i diskusije o ovom projektu su pratile fazu izrade urbanističkih planova za prostor na obali Save a sada je projekat u fazi realizacije koja je negirala sve predhodne napore da se savski amfiteatar izgradi i privede gradu.
Projekat Beograda na vodi je proteklih godina izazvao, a to traje i danas, veliku diskusiju o vrednostima koje nudi gradu ali i značajno protivljenje struke i javnosti ukupnom poduhvatu. Zbog toga je bilo neophodno da se tema Beograda na vodi uvrsti u BINA program kako bi se na skupu mnogih urbanista i arhitekata, iz Beograda i inostranstva razgovaralo o ovoj kontroverznoj temi koja je uzburkala javno mnjenje u gradu. Da se o temi govori među stručnjacima i iskoristi prilika za razumevanje ovakvog poduhvata i iskažu mišljenja o tome. Nije se to dogodilo, osim pojedinačnih iskaza koji su nekako skrajnuti i organizatori nisu tome poklonili odgovarajuću pažnju. Propuštena je nažalost jedinstvena prilika da se Beograd na vodi prikaže i da se čuje mišljenje mnogobrojnih učesnika, a BINA je zaista mesto gde se tako nešto ne sme propustiti. Ipak, propušteno je.
Organizatori su uložili ogroman napor da BINA bude zaista značajan događaj u gradu i o gradu i njihovu angažovanost i stručnost kao i dobru volju ne treba dovoditi u pitanje. Izostavljanje teme Beograda na vodi nije posledica otsustva osećanja organizatora za trenutni događaj u razvoju Beograda. Moguće je da postoji preporuka sponzora, možda grada i ministarstva ili već koga bilo, da se priča o kontroverznom projektu ne pominje, nesumnjivo jednoj od najvećih grešaka u građenju Beograda gde je komunikacija sa građanima i strukom agresivnim nastupom vlasti eliminisana, jer im razgovor o toj temi ne odgovara, remeti njihove lukrativne, ekonomske i političke rabote.
I tako, u toku je izgradnja Beograda na vodi, menja se bitno urbana slika voljom vlasti na osnovu projekta donetog odnekuda, bez javnog urbanističkog konkursa koji je za ovakav zahvat neophodan, raste to tkivo uz pomoć lex specijalisa na oči građana ali bez njih. Ali i bez da se BINA oko toga oglasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *