Gotovo sa divljom gradnjom na Ledinama … a na Savi ?

Grad Beograd je sada opredeljen nedvosmisleno protiv divlje gradnje. Nevidljivi gradonačelnik je pustio onog Vesića da to kaže javno i obavesti građane da će borba protiv nelegalne izgradnje koje kuda po gradu biti nemilosrdno zaustavljena. I bez obzira o kome je reč nemilosrdnost će prema svima biti primenjena.
I onda, a u skladu sa takovom namerom gradskih dužnosnika objaviše oni pre neki dan da će u naselju Ledine, u Beogradu, biti do temelja porušen nelagalno sazidan objekat i odmah tu, na tom mestu grad će izgraditi park, zelenu površinu za dobrobit okolnog stanovništva a koje će (stanovništvo) odahnuti posle terora koje je preživelo dok je ona nelegalna, divlja tvorevina maltretirala i uznemiravala okolinu umanjujući joj estetiku i obarajući na leđa onaj prekrasni ambijent.
Opet je nova pozorišna predstava na gradskoj sceni u toku, građanima se opet prikazuje libreto sa lažnom slikom o aktivnosti vlasti beogradske koja se izvanrednim naporima, do sada neviđenim, samoubija danonoćnim radom da utera to izmaklo kontroli građenje u zakonske norme i tako to do beskraja, odnosno do Ledina gde to dođe kao pokazni element da se vidi kako tu nema šale i da svi na taj čin i ozbiljnu nameru obrate pažnju a posebno građani po Beogradu jer ako posle svakog porušenog divljeg zdanja širom Beograda bude izgrađen neki park neće više biti lako opstati u pošumljenom gradu.
Ali, i to pošumljavanje parkovskog tipa na mestu uklonjenih divljih zgrada ma koliko korisno za gradsku ekologiju bilo važno i berićetno neće imati priliku da na dobar način bude prepoznato od građana sve dok se ne poruše one vile na obali reke Save, a ima ih stotinak od raznih graditelja zdelane ali dve od njih su posebno istaknute porodične vikendice zgrađene od strane porodice Nikolić na forlandu, između reke i zaštitnog nasipa gde je zakonom zabranjema bilo kakva izgradnja jer je to zemljište javno dobro i namenjeno je da zaštiti grad od poplava kad Savi nadođe da poraste. Dakle, dok država to ne poruši sve ostalo, pa i ova priča sa Ledinama i parkom nema smisla i deluje bahato, bezobrazno i lažno, kao uostalom i svako drugo jeftino populističko kazivanje narodu. Ovo je samo još jedna priča za laku noć … a sutra je novi dan i ima vremena da oni smisle neku drugu prijemčivu priču za jutarnje radovanje naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *