Roze rijaliti najzad je i ovde etabliran …

Ministar kulture i informisanja Republike Srbije izrekao je javno pre neki dan o rijaliti TV programima reči koje su tu aktivnost svrstale u onu najgoru kolonu, da su štetni, da zaglupljuju narod, utiču negativno na mentalno zdravlje, da odmažu obrazovanju i negiraju kulturu i još svašta na tu temu te je predložio i neka ograničenja u pristupu takovim emisijama ne bi li bar unekoliko pomogao da se loš i poguban uticaj tih programa na narod umanji. Uostalom sasvim je dobro rekao i svaka čast za izgovorene rečenice na tu temu, dobro je svoje rečenice sročio, tačno i odgovorno sa obzirom i u skladu sa imenom institucije koju vodi.
Prvo je na ministrovu izreku usledila energična reakcija iz roze kutije nebiranim rečima pogrde i diskvalifikacije i njega i njegove funkcije i tako mu je dato do znanja da sa tom farbom nema zezanja a onda ga je, dotičnog ministra, vlada RS sa sve premijerkom na čelu oplela, opomenula i pomalo naružila i svi su rekli da to nije njegov posao i šta ima u to da se meša, nije u redu da ograničava delanje privatnih poduzetnika i njihovu kreativnost, pa još su dodali kao ključni argument: da hoće da uvodi cenzuru u ovu slobodnu zemlju gde je izgovorena reč za svakog ko usta otvori neprikosnovena i mora biti zaštićena čak i kad je roze ofarbana. Sve to bez obzira što mu je posao da o kulturi vodi računa, pa kad je pokušao izgleda da je pobrkao kulturu uobičajeno shvaćenu po svetu i ovu lokalnu, sasvim osebujnu i sa posebnim društvenim ciljevima, to jest, kroćenjem narodne pameti.

Rečeno ukratko, zvuči to kao neka preporuka ili stav dužnosnika ili još gore kao državna politika, svako ovde može da kaže i prikaže narodu šta hoće, slobodno i neodgovorno ne vodeći računa o posledici kao što je u ovom slučaju zaglupljivanju širokih masa gledalaca koji provode sate pred ekranima gutajući servirane bljuvotine. Dobro, da kažu šta misle to mogu svi ali ne i ovaj ministar, svi drugi mogu ali on ne jer je u vladi i kakav je to onda ministar koji ima neku svoju tikvu u koju duva. Posebna tikva ovde nije dozvoljena, samo ona režimski odgojena uz dodato GMO đubrivo.

I ono regulatorno telo za elektronske medije sa nadimkom REM koje treba da štiti javni prostor i građane od ataka prostote, besmisla, kiča, primitivizma i svakojake blesavosti se pridružilo diskursu vlade i premijerke protiv ministrovog javno izrečenog mišljenja i reklo da nema ništa protiv toga šta narod gleda na ekranu jer ovde cenzura ne postoji, već sloboda govora i stvaralaštva ali i izbora gledalaca koji mogu da biraju način samozaglupljivanja.
Tako je vlada ovdašnje države izabrala, ako je to uopšte još uvek država bar na ovom segmentu, izrekavši ministru prekor, zaštitila je kvazi kulturni model koji joj paše i koji preporučuje da bude etabliran kao državno pomagalo, jer završava posao zaluđivanja do daske, već sluđenog i zbunjenog naroda a ne bi li mu odvrati pažnju od stvarnog života i da mu time ponudi novi naprednu i blistavu u roze obojenu novostavrnost.
A ministar je dirnuo ustvari u zenicu oka državnog, u roze TV koja promoviše režim i prodaje ga narodu kao super i jedinu opciju, ispravnu, koja nesumnjivo vodi ka svetloj i nadahnutoj srećom budućnosti. Neće vlada RS i premijerka valjda da takovu od režima stvarenu dragocenost i dokazanu u praksi ovdašnjeg življenja korisnost da prepuste nekom ko ima svoje sopstveno mišljenje pa čak i kada se radi o ministru iz te iste vlade. Mora da stane u odbranu i zaštitu tog roze sranja koje joj je ipak od velike pomoći u disciplinovanju širokih narodnih masa a koje bi bez rijaliti seansi mogli da počnu da misle svojom glavom i koješta pitaju.
Ministar je ovom prilikom samo pričao o rijaliti sceni, Zadruga, Parovi i tako to a nije uopšte u svoj tekst uvrstio vesti i slične emisije sa iste roze TV i one druge što boju nema ali zadatak ispunjava isti, nije to spomenuo a to, te informativne emisije i kazivanja na njima je gori rijaliti od od onog s pornografijom, prostotom, psovkama, lažima i svim drugim gadostima.

Tako, sada ima ovde pored roze TV i roze vlast, jasno definisanu, konačno prepoznatu, određenog kolorita i jasno uočenu kako se narod ne bi dvoumio i naknadno zbunjivao. Ima tu sad i nova forma slobode govora, posebno primerenog rečnika koji se servira narodu putem roze sadržaja, bilo u rijaliti emisiji ili na vestima sve je jedno, zvanično je izjavama, posebno premijerke, etabliran novi govor i rečnik koji mu pripada a sve na nacionalnoj frekvenciji da bi stvarno demokratski svima, narodu, bilo dostupno bez ograničenja, sve dok signal doseže da može da upija poruke i na njima gradi svoje mišljenje, stav i svoju budućnost.
P.S. i još, ne treba biti iznenađen kad se posle javnog prihvatanja roze modela kako se može protumačiti kritikovanje i kaštigovanje ministra kulture i deklarisanja vlasti da je rijaliti kulturno i društveno prihvatljivo delanje, da onaj idiot napiše odvratan i necivilizacijski post predlažući zatvaranje premijerke sa „obdarenim Arapinom“, nedopustivo i brutalno i za svaku osudu ali liči na jednu od mogućih posledica one slobode govora sa roze TV i to je sasvim u kontekstu ukupne društvene i političke atmosfere ovdašnje, od vlasti kreirane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.