Blokada Rektorata je prestala / a posle ?

Ovih dana na Beogradskom univerzitetu je bila napeta situacija ali se i nastavlja. Revolturani petogodišnjim nerešavanjem problema sa doktoratom po svoj prilici plagiranim jednog visoko pozicioniranog člana vladajuće stranke koji je usput i ministar u vladi, studenti su iz protesta blokirali Rektorat Bu tražeći da se pitanje mogućeg plagijata reši i ugled Univerziteta očuva i zaštiti. Onda, posle desetak dana podržala ih je Rektroka BU, stala uz svoje studente, razgovarala sa njima i dogovorili su zajedno da  blokada bude prekinuta pod uslovom da do četvrtog novembra Etrnički komitet BU izjasni dali je doktorat plagijat ili ne. Sve u skladu sa pravilima Univerziteta, zakonom i njenim, rektorskim, ovlašćenjima.

Od početka protesta državne institucije, Predsednik države, Predsednica vlade, Ministar prosvete i svi pridruženi iz vladajuće sfere veoma oštro su osudili studentsku blokadu Rektorata kao čin urušavanja ugleda Univerziteta, rečeno je da su studenti prekršili niz zakonskih odredbi, naglasili su da je to politički akt i da su studenti samo stranački aparatčici poslati od opozicije da ruše državu i ometaju napredak. Reči koje su izgovorene tom proilikom nisu bile u najmanju ruku razumne a ni pristojne, vređali su protestante, naslućivale su se pretnje iz mnogih iskaza ali razlog protesta, plagirani doktorat ministrov nije pominjan niti mnogi dokazi da se prepisivanje dogodilo a nisu dotaknute ni institucije koje su zadužene da problem kvalifikuju i konačnu odluku posle pet godina sabotaže donesu.

Kulminacija se dogodila kada je Rektorka BU obnarodovala svoj stav i podržala studente rekavši da su u pravu i kada se sa njima dogovorila o prekidu blokade i narednim akcijama i to sve u skladu sa pravilima BU. Povika na Rektorkui uz neprimerene uvrede i prostačko ponižavanje, sprdanje sa njenim gestom i njom samom, ništa što je moglo da na loš način prikaže studente i Rektorku nije izostalo. Opet je sve to došlo sinhronizovano i uglas od Predsednika države i Predsednice vlade uz horsku podršku partijske svite. Sve to samo zato što je Rektorka postupila i skladu sa svojim nadležnostima i obavezama i ništa više odo toga. Što je tom prilikom predmet bio jedan od vrhovnika stranačkih zaista za studente i Rektorku nije bilo važno, radilo se o Univerzitetu i očuvanju njegovog integriteta. Njena obaveza i dužnost je bila da sa studentima reši nastali problem i ona je to učinila, rešila je problem uz poštovanje etičkih i moralnih uzusa koji važe za funkciju koju obavlja. Ništa posebno nije uradila, samo je obavila posao koji je za njeno radno mesto predviđen i lepo je bilo videti da ima osoba koje to u praksi čine.

Posle svega, protesta studenata koji su koristili demokratsko pravo na javni govor i slobodno iskazivanje stava, moralnog i etičkog a nadasve profesionalnog gesta Rektorke BU, neprimerenog ponašanja predvodnika u vršenju vlasti koji su očito nespremni, verovatno radi zaštite ličnih interesa, na normalnu i obaveznu komunikaciju kada se pojavi problem u društvu već to pokušavaju da reše silom i bahato se obračunaju sa neistomišljenicima. Ovo što se dogodilo oko studentske blokade Rektorata, nije se dogodilo samo studentima, Rektorki i Univerzitetu, svim građanima se to dogodilo i svih nas se tiče, to je upozorenje, opomena, jer nam ponašanje dužnosnika koji vlast obnašaju ovakvim gestom ugrožava građanska i sva druga prava na normalan život i opstanak.

 

 

 

 

 

1 komentar

 1. Salut Djordje,
  Dogadjaji opisani u tvom tekstu prouzrokuju veliku štetu demokraciji i naročito vrednosti i ugledu akademskih diploma. Ja imam diplome Ekonomskog Fakulteta iz Beograda, Masters (MA) iz Pariza, i doktorat (PhD) iz Engleske. U sve tri diplome sam uložila mnogo vremena i napora, tako da ih smatram pošteno ostvarenim, i velikim, životnim dostignućima. Zato sam rastužena da ima pojedinaca koji bi, zbog bilo kakvih razloga, pokušali da prisvoje nešto što nisi ni zaradili ni sazlužili.
  Naravno, postoje doktorati koje univeziteti daruju osobama koje su ga zaslužile ne kroz akademski rad, nego kroz njihovo životno delo (Honorary Doctorat). Ta odluka je obično rezultat javnog akademskog mnjenja i data je pojedincu kao znak poštovanja za svoje društveno zalaganje. Što znači da pojedinac ne može da ”traži doktorat” samo zato što mu to treba, već treba da ga zasluži.
  Jedino rešenje je da se doktorat i okolnosti u kojem je dat ispitaju podrobno. Uobičajeno je da jedna nezavisna grupa akademika vrši tu dužnost.
  Na Internetu postoje “sites“ for plagijat za tekstove na engleskom jeziku koje sam često posećivala kako bih proveravala rad mojih studenta. Pitanje je
  da li slični Internet “sites“ postoje za tekstove na srpskom jeziku. Ja se nadam
  da postoje jer bi tada bilo lakše da se nadje istina o plagijatu.
  Hvala na tvom poštenom tekstu jer se te vrste konflikta ne pojavljuju u tom obliku u zvaničnoj štampi. Tebi želim vako dobro, Dr MOW

Leave a Reply

Your email address will not be published.