City challenge … na Ušću

014Dan nije dobro započeo, Beograđanin je pročitao u besplatnim novinama najavu auto trke Formule 2 imena “24 sata Beograda” koja će se desiti na Ušću. Pomislio je da se radi o štamparskoj pogrešci kao posledici zbrke u desku, bože moj, i tamo su ljudi, noćni rad, pa pobrkali stranice. Onda se setio da je decembra prošle godine u Skupštini grada bilo odlučivanje o izradi urbanističkog plana koji će uraditi Urbanistički zavod a tema je devedeset hektara zelenog prostora duž obala Save i Dunava, od Brankovog mosta sve do SIV-a sa ciljem da se stvore uslovi za organizaciju sportsko – kulturnih događaja i manifestacija u okviru, naglašeno je, javnog parka na Ušću. Auto trka Formule 2 iako spada u sportske događaje i manifestacije nije spomenuta prilikom tog odlučivanja ali mu se učinilo da između članka u novinama i odlučivanja o planu ima neke veze što nije mogao sebi da objasni, javilo mu se tek tako.

gridIz novina je saznao da Kompanija, koja ima podršku nekog od ministarstava dovodi ovu neophodnu i neviđeno korisnu atrakciju u Beograd, izjavljuje da je sve spremno, nedostaje još samo trkačaka pista dužine nepunih pet kilometara kroz park na kojoj će se osamdesetak bolida iz klase Formule 2 utrkivati brzinom od 300 km na sat i tako tokom jednog dana i noći bez zastanka. Dobro, za taj spektakl će se proširiti postojeće staze, krivine posebno, oduzeće se od travnjaka, za drveće će se videti, ali to je sve prema trkačkim standardima, ni manje ni više. Shvatio je da nema razloga da se ljuti na Kompaniju, ona samo nudi u skladu sa evopskim vrednostima društveno odgovornog ponašanja: mi vama trku, buku i zagađenje a vi nama auto moto trkačku pistu usred centralnog gradskog parka. Ponuda ima podršku i na obezbeđenju nedostajućih uslova za događaj koji će stasati u Beogradsku tradiciju kako je napomenuto, prilježno se radi, jer u Beogradu efikasnost i britko delanje kad je u pitanju dobrobit grada i njegovi zeleni prostori je uvek uzorno, treba se samo setiti akcije oko onih platana. Beograđaninu je laknulo tek kada je uočio da se ovoj stvari zaista ne pristupa olako, odlučeno je u skladu sa zakonom da se izradi i strateška procena uticaja planiranih sadržaja na životnu sredinu. To znači da ništa neće biti prepušteno slučaju i samo se nadao da je obezbeđena dovoljna količina pilula za smirenje piscima narečene strategije. Onda je otišao na posao, ispričao svoje jutarnje nemire kolegama i naravno, započela je elaboracija teme uz jutarnju kafu.

Sportsko – kulturna događanja i manifestacije jesu multikulturni i multifunkcionalni sadržaji, sasvim primereno da budu u parkovskom ambijentu, ipak kolege su primetile da je sport istaknut na prvo mesto a kulura izgleda kao da podržava poduhvat iz drugog plana, dođe kao neki alibi. Složili su se da vrednost najlepšeg i najvrednijeg zelenog dela Beograda na ušću Save u Dunavc neće biti umanjena zbog sporta i moto sporta, biće i kulture jer ona je već afirmiisana malo dalje, tamo kod SIV-a gde su razni pevali i svirali a sada će se neposredno uključiti i Muzej savremene umetnosti pored koga će hujati bolidi Formuje 2 i to savremenom brzinom; najzad će se dogoditi ujedinjenje sporta i kulture premijerno u Beogradu, na drugim mestima, okolo po Evropi, to nije uobičajeno usled njihovog opterećenja civilizaciskim pravilima kojima su svi očito podlegli.

023Zeleni prostor na Ušću, rekli su bez nesaglasija uz gutljaje kafe, je jedinstven ambijent u središtu metropole, autentični znak po kome se grad prepoznaje i koji su Beograđani od nastanka Novog Beograda, ima tome pola veka, čuvali, urbanisti su ga određivali kao gradski park sa sadržajima koji priliče upravo toj odrednici, rekreativni sport, kulturni događaji na otvorenom, igrališta za decu i odrasle, boravak i uživanje u prirodi, piknikovanje, šetnje, bicikli, vizure na reke, Ratno ostrvo i Kalemegdan, zelenilo, zelenilo i zelenilo. Setili su se da je pre dve godine koncept zaštite i unapređenja parka podržan i na javnom urbanističkom i arhitektonskom anketnom konkursu, trideset autora je promišljalo u svojim predlozima mogućnosti da se to neverovatno i neponovljivo gradsko bogatstvo očuva i obogati parku primerenim sadržajima, pa je zato neophodno da svaka ideja o bilo kom novom sadržaju bude ozbiljno razmotrena i to ne samo na stolu urbanista već je obaveza gradskih dužnosnika da pre odlučivanja pitaju Beograđane i pažljivo odmere njihovo mišljenje. Toliko je to važno, zaista.

Posle kafe, kada su već morali da se prihvate svojih dužnosti Beograđanin i kolege su se složili da je značajna Beogradska vrednost posebno u tome što se grad neprekidno obogaćuje i uspešno dokazuje svoju evropsku provinijenciju otvorenog grada prihvatanjem savremenih tekovina, spada tu i spektakl auto trka i svakako je i takav događaj poželjan, ali draž spektakla i pozicioniranje Beograda na svetskoj mapi, prepoznavanja i promocije radi ne bi bilo umanjeno ako bi se sve to dogodio na nekoj od poljana oko Beograda, podalje od centra grada a posebno što dalje od zelenih livada i šuma centralnog gradskog parka, kako je to inače u svetu uobičajeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.