Beograd na vodi …

Krajem avgusta ove godine pisao sam o Savskom amfiteatru ponavljajući tekst od pre četiri godine na istu temu …. ali tema zaista nema kraja i svako malo eto novog iznenađenja …

01 BG-beograd-na-vodi_620x0 naslovSavski amfiteatar, oduvek se tako nazivao teren između Save i Savske ulice i od Sajma do železničkog mosta ili tu već negde, opet je tema. Negde u leto ove godine beše neki dogovor tadanjeg gradonačelnika i podpredsednika vlade oko zajedničke akcije da se ti hektari pod železničkim šinama urede i privedu gradu i bilo je govora da se načini neka zajednička komisija ili tako nešto i da započne diskusija. A onda, iznenada, pre neki dan u novinama se pojavio, izložen javnosti na uvid, gotov projekat za taj prostor prikazan putem 3D modela i nazvan je „Beograd na vodi“ a koji prezentira kako je napisano Srđan Rupar, budući direktor preduzeća „Beograd na vodi“ i vođa tima od 20 neimenovanih stručnjaka koji već godinu dana rade na tome. Verovatno u skladu sa idejom i po nalogu podpredsednika vlade koji je to i u kampanji proteklih izbora nudio publikumu kao svoj budući doprinos Brogradu i šire. U novinama se govorilo i o značajnoj investiciji, o investitorima, naravno inostranim, koji stoje u redu i čekaju da počnu investiranje, o završetku stanice Prokop, o tome da će se čas posla izmestiti te šine i drugi železničk objekti sa obale mada se nije pominjalo kako će se troškovi za to podmiriti, ali i urbanisti su već u poslu i pripremaju potrebne dokumente za ovaj značajan poduhvat. Javnost i njeno učešće u bitnoj promeni slike Beograda i odvajkada željenoj realizaciji Savskog amfiteatra nije spomenuta.

011grad na vodi naslovNeću govoriti o prezentiranom projektu jer na osnovu jednog 3D modela neki sud i nije moguće dati, osim što je nešto slično viđeno u crtežu arhitekte Daniela Libeskinda koji je uradio urbanistički predlog za Luku Beograd pre neku godinu takođe bez javnog konkursa i participacije javnosti. Metod i način za oba poduhvata su isti ili veoma slični pa zato verovatno prezentirani 3D model „Beograda na vodi“ na prvi pogled, molim da mi se ne uzme za zlo procena, liči na nedovoljno pismeni prepis onoga crtanog za luku.

Dobro, inspirator prikazanog projekta koji je privođenje Beograda obali reke Save obećao pre nego je izabran drži obećanje reklo bi se i to je za svaku pohvalu. Ali uz opasku da preterana prilježnost i žurba na ovom poduhvatu, na izgradnji Savskog amfiteatra, za ovu priliku nazvan „Beograd na vodi“ kao još jedan pokušaj posle mnogih iz ranijih vremena (Europolis, na primer) može da mu (poduhvatu) ugrozi legitimitet jer za urbanističko uređenje ovog prostora nije moguće isključiti javnost, stručnu i laičku, niti uraditi projekat bez javnog konkursa, niti zanemariti do sada urađene javne urbanističke konkurse, niti decenijske napore mnogih delatnika koji su na tome radili.

Amfiteatar u Beogradu … na reci Savi

 

 

 

4 komentara

 1. Uzmite stvar sa vedrije strane: Isplovimo iz nove Marine Dorcol, privezemo privremeno jahtu u jednoj od mnogih novih, popnemo se u kafic na Zeleznickom mostu, bacimo pogled na novi kanal
  (obratiti paznju: ne bacimo se, samo bacimo pogled, eventualno diplomu i licencu), i cekamo sta ce pre da ispliva, a zna se 🙂 sta…
  Ne zavredjuju komentara, al’ ne mogu da odolim.

 2. “(obratiti paznju: ne bacimo se, samo bacimo pogled, eventualno diplomu i licencu), i cekamo sta ce pre da ispliva, a zna se 🙂 sta…”

  Lepo i kratko a sve rečeno … 🙂

 3. PREZENTACIJA PROJEKTA “BEOGRAD NA VODI”
  ponedeljak, 09. decembar 2013. godine
  sala u prostorijama Inženjerske komore Srbije u Beogradu
  ul. Bulevar vojvode Mišića 37/II
  Početak: 10,00 časova

  Oblast (šira i uža)
  Uređenje desne obale reke Save na potezu od Beogradskog sajma do Brankovog mosta.

  Kratak opis predavanja
  Prezentacija projekta “Beograd na vodi”, pojašnjenje rešenja, faznost…

  Predavači:
  Srđan Rupar, dipl. građ. inž. i Aleksandar Karlovčan, koordinator ispred Vlade Republike Srbije za realizaciju projekta “Beograd na vodi”
  Prijavljivanje za prisustvovanje predavanju se vrši putem Interneta na sledećoj strani…IKS

  Mozete li da odolite?
  Nadam se da se vidimo.
  C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *