BUS(ovanje) i PLUS(ovanje)

BUS PLUS =! imagesBUS PLUS možda nje savršen sistem ali je zaista konforan i jednostavan za korišćenje, naravno za one građane koji kupuju karte za prevoz po gradu. Možda je ugovor sa turskom kompanijopm koja je u vozilima instalirala opremu i uradila odgovarajući softver zaista nepovoljan za grad ali takav kakav je i dok se ne promeni ostaje kao opcija sposobna za izazov prevoženja građana i da gradsko preduzeće zaduženo za prevoz građana opstane u prihvatljivoj formi.

I onda, kaže gradonačelnik mali da je u ovom trenutku naplata karata u gradskom saobraćaju na najnižem istoriskom nivou i da će se to od sledećeg meseca promeniti jer će biti uveden u igru povećn broj kontrolora i uopšte zaoštriće se odnos sa građanima koji ne plaćaju prevoz a voze se tj. švercuju sebe same uprkos validatorima BUS PLUSa i malobrojnim kontrolorima koji su spremni i batine po nekad da prime na sebe sve u cilju poboljšanja konfora korisnika JGP. Dobro, vreme je da grad, osim bavljenja BGD na vodi i onim privremenim objektom uz Savu gde može da se sedne posle promotivne gnjavaže opet oko BGD na vodi, učini i nešto korisno za grad jer sa BGD na vodi građani, osim što mogu biti skvašeni, nemaju baš neke koristi u dogledno vreme, niti im taj poduhvat može poboljšati dolazak do radnog mesta ili pijace a u gradskom prevozu su svaki dan i bez toga ne ide, to im je neophodno za efikasno praktikovanje svakodnevnice. I onda, ako je javni prevoz tako važan zašto je u dubiozi i zašto nema neki prihvatljiv prihod u gradu od milion i po građana. Pa nema jer je gradska vlast učinila sve što je u njenoj moći da ogadi BUS PLUS, prikaže ga kao štetnim insektom na lepom belom beogradskom licu do mere kada su narodne mase to prihvatile i kada je postalo ponižavajuće za građane da plaćaju prevoz u ovakvoj formi, smatrajući pre svega da nije ok davati svoj novac turskoj kompaniji a i pokrivati greške predhodne vlasti i na tu temu ima dosta doskočica pa da ne dodajemo so na ranu.

Ipak, da se podestimo onog što beše malo vremena unatrag. Od kada je sistem BUS PLUS uveden delovanjem predhodne gradske nomeklature nastao je protest protiv njega, nije se primio međ građane i nastala je stanovita opstrukcija. Za vreme one predhodne vlasti gradske, opotzicija je kritikovala, građani su sledili i nisu prihvatili uvedeni sistem a bilo je dosta ako ne i previše otpora preko društvenih mreža sve do poziva da se izbegava to plaćanje i da se ignoriše svaki pokušaj normalnog ponašanja odnosno, sugerisano je da se sistem opstruiše i da se namerno izbegavaju obaveze koje je grad ugovrio pa onda i građani imaju neke od tih obaveza jer tu vlast izabraše da u njihovo ime brine o boljitku uopšte. A nekako se zaboravilo da kad se voziš ima da platiš, tako je to barem u Evropi kojoj se teži.

Posle, kada je gradska vlast promenjena, ova nova je objavila građanstvu da je ugovor veome, veoma loš i nepogodan za Beograd, da je štetan i da će ga (nova vlast gradska) promeniti, da će pruzeti sistem, maltene osloboditi nas turske okupacije kao ono u vreme Karađorđa i Miloša, promeniti mu ime i učiniti gradski prevoz mnogo efikasnijim u svakom smislu, o parama nisu govorili osim, u negativnom kontekstu, o procentu koji turska kompavija prihoduje, o njihovom ulaganju u sistem manje priče kao to nije tako bitno ali i o tome da grad subvencioniše značajno sve to što građane prevozi ali izostaje reč o tome da je subvencija usmerena na to da dopuni punu cenu ekonomsku prevoza jer građani nisu baš u stanju da je plate. I priča je nastavljena izjavama da će tu štetu koju su prehodnici načinili da poprave i vodili su zaista negativnu kampanju protiv BUS PLUSa ne birajući reči. Kampanje je bila energična, vrhunska politikantska majstorija pa je cela akcija osokolila građane, prihvatili su takav rečnik, nisu plaćali prevoz i naravno, prodaja karata je opadala sve do danas kada je dotakla istorisko dno po rečima gradonačelnika.

Pre neki dan gradska vlast je objavila da nije moguće taj ugovor sa tuskom kompanijom raskinuti jer bi to bilo preskupo pa će BUS PLUS biti i dalje u funkciji a da gradski prevoz ne bi sasvim finansiski potonuo povećaće se broj kontrolora i biće kao onda, pre nego je ista ta vlast pređašnje kontrolore odstranila i građani će biti naterani da plaćaju prevoz kao sav normalan svet. Zbunjivanje građana je sada na istoriskom maksimumu da korstim floskulu ili jezičku vratolomiju gradonačelnika malog jer sasvim suprotnu priču je gajio i putem medija razvejavao u gradski prostor i formirao stav građana prema ovom kapitalnom pitanju. Dakle, proizvodio je masu spremnu da se u javnom prevozu švercuje ne bi li dokazao da su oni pre bili bez veze a sada za njihov proizvod (onih od pre što su bez veze bili) uvodi povećanu kontrolu i sankcije i prihvata BUS PLUS kao konačno rešenje.

Naravno, pitanje kako će građani to sve podneti, tu promenu stava i tu sasvim suprotu priču o tome da je BUS PLUS odjedanput preobraćen u opciju za opstanak. I još.pitanje je a kako se gradski čelnici kada su pokretali akciju prekidanja ugovora sa turskom kompanijom nisu malo bolje raspitali oko realnih mogućnosti da se tako što i dogodi a ne da početnički, puni entuzijazma i želje da se istaknu puste u narod pogrešnu poruku i dovedu grad i zaduženo preduzeće za prevoz građana na ivicu stene pokraj provalije i najzad, da nanesu građanima štetu jer će sada od grđanskih, budžetskih para morati nedostajuće novce da nadoknade ne bi li gradski saobraćaj prevozio građane. Dobro, i građani nisu baš sasvim nevini u ovoj skaksi jer su ipak mogli da razaznaju i da se sete da pored prava (građanskih) imaju i obaveze (građanske), ovog puta sasvim obavezujuće i opravdane u smislu potrebe krstarenja urbanim prostorom i dostizanja želejnih ciljeva kojekuda po gradu.

I do daljeg, sretno bilo svima nama BUS(ovanje) i PLUS(ovanje) beogradsko.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.