Tesla …

“… Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.
Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su “satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle”, a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
“U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu…”, rekao je Nikodijević. …”

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 8.06.2015. | 16:41 -> 17:34

Spomenik Nikoli Tesli u Beogradu postoji, za sada ih ima dva, jedan ispred Tehničkog fakulteta u Bulevaru Revolucije a drugi na aerodromu Nikola Tesla mada ovaj drugi nije baš neki kojim bi se grad ponosio, nevešto napravljen i nikako ne odgovara značaju dela koji je naučnik ostavio svom narodu.
Sada će napraviti i treći, između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke i kaže tamo jedna gospođa iz gradske vlasti da nikada spomenika dosta kada su u pitanju tako značajne ličnosti. Za nadati se da će biti neki konkurs vajarski za novi spomenik i neće valjda da donesu neku repliku odnekud o čemu se u čaršiji beogradskoj šuška.
Izrečena je sumnja da je postavljanje ovog novog spomenika početni potez za premeštanje urne iz Muzeja Nikole Tesle na Svetosavski trg ali je to demantovano i rečeno je da je to opoziciona spletka. Sećam se da je bilo razgovora pre desetak ili više godina da se na tom mestu postavi spomenik Njegošu ali je crkva imala nešto protiv pa se od toga odustalo. Urbanističkim planom Svetosavskog platoa predvideo sam na tom mestu spomenik, nije bila označena ličnost koja će zauzeti tu reprezentativnu poziciju. Tesla svakako to zaslužuje uz dobronamerno pitanje da li je dobro nagomilavati počast i preterivati sa oduživanjem duga zaslužnima, čak i kada se Tesli radi. Dobro, tako će biti a tako biva kad nema koncepta nego se to radi na brzinu i tek da se nešto događa.
Prenošenje urne iz Muzeja je bila tema sredinom prve decenije dvadeset prvog veka i to je bila inicijativa SPC ali nije uspelo jer su predlagali, čak su i mesto odredili, da to bude van porte Hrama Svetog Save na javnoj površini ali to po zakonu nije bilo moguće. Pitao sam zašto, ako već mora, ne postave urnu u Portu što je sasvim regularno i u skladu sa tradicijom crkvenom ali odgovori su bili nekako mrmljajući i nejasni. Posle mi je jedan od crkvenih dužnosnika tiho rekao da ne insistiram jer se sumnja da je Tesla imao neka opredeljenja, nikad dokazana, ka budizmu pa nije onda zgodno da se urna postavlja u pravoslavno tlo, u Portu Hrama Svetog Save. I ostade urna u Muzeju gde joj je po mom laičkom mišljenju i sasvim odgovarajuće mesto. Šta će komisija zadužena za ovo pitanje da odluči videćemo ali bilo bi lepo da naučnika ostave na miru, to tumbanje urne i menjanje mesta počivanja deluje nasilno i, opet ja laički, nije u tradiciji crkvenih delanja.
Toliko o temi a što se satanističkih obreda tiče, onih u Muzeju Nikole Tesle, dobro bi bilo da bude konsultovan psihijatar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *