Bermudski trougao najzad u Beogradu

piramida-pod-vodom2Na početku ulice Kneza Miloša, tamo blizu Mostarske petlje novim Planom detaljne regulacije predviđena je kula, 127 metara visoka i 30 etaža. Plan je izradila firma Bureau partners za investitora Orchio group d.o.o. a plan su potpisali arhitekti Milan Rašković i Miodrag Ferenčak. Izgleda da je gradska Komisija za planove dala befel na ovu urbanističku novotariju.

Predlog nije naišao na odobravanje struke, ima dosta primedbi, čak i protesta jer se time, dakle, ovim neprimerenim potezom narušava ambijent ulice Kneza Miloša i bitno menja tradicionalna gradska slika. No, to je uobičajena atmosfera kada se prezentira novi plan sa dramatično iskazanom namerom da se temeljno promeni urbani model grada, posebno na ovako važnom mestu. Ovoga puta protesti i neslaganja sa predlogom su na mestu jer povlađivanje planera i arhitekata investitorskim interesima ipak mora imati neku meru a sa ciljem da se očuva urbani lik ulice Kneza Miloša.

A možda je ta protestna buka nastala iz nerazumevanja namere investitora i arhitekata. Moguća predpostavka je da su hteli da učine Beogradu uslugu stvarajući mesto sa entitetom snažno naznačenim i odabrali su nešto što podseća na Bermudski trougao, pa eto novog znaka za prepoznavanje grada u svetskoj gunguli gde se svi trude da budu zapaženi. Bermudski trougao koji će se ovde očitovati između: zgrade Beograđanke, palate Ušće i planirane kule na početku ulice Kneza Miloša, je dobar izbor, upamtljiv i dalje, kako bi trougao bio sasvima jasno obeležen određeno je i središte ove geometrije i to u vidu najviše zgrade na Balkanu uz reku Savu a u okviru Beograda na vodi. Tako sve dobija novi smisao i šalje u svet poruku o beogradskoj savremenosti koja poštuje i svetske prirodne fenomene.

Ali, ipak, zna se šta je Bermudski trougao, odvajkada je uploviti u njega izazovno, rizično, po neki put ima nekih brodova i letilica koji su u ovoj geometrijskoj slici nestali i otišli u neki bolji svet. I taj deo namere pregaoca na ovom poslu nije za zanemarivanje, posebno ako se radi o zaista nekom boljem svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.