Grdelica je opet skliznula …

Pao je opet taj potporni zid u Grdeličkoj klisuri a čitam da je Ministarstvo građevina predložilo Sudu časti inžinjerske komore da 16 inžinjera koji su učesnici u izradi projekta bude lišeno licence. Danas se oglasila dva od onih optuženih inžinjera i kažu da nisu potpisali izmene projekta i da ih oko toga niko nije pitao. Možda su krivi ali to je samo predpostavka jer se bez istrage i stava veštaka to ne može tvrditi. Bitno je ovde da po proceduri projekat se ne može menjati bez saglasnosti investitora, one firme što se zove „Putevi Srbije“ ili tako nekako i onog direktora koji tom firmom upravlja i koji ima problem sa nazivom neke letilice. On se naravno ne nalazi na nekom spisku za kaznu kao ni odgovorna kočoperna ministarka iz resora građevine a jesu investitori uz svu odgovornost koju im njihov položaj nalaže i traži.

Namera je očito da se krivica za rušenje zida prebacuje olako na pomenute inžinjere sa rizikom da ostanu možda bez licenci, javnosti je tako prezentirana lažna slika cele situacije sa ciljem da se vidi kako je država brižna i odlučna u isterivanju pravde a cela priča se svodi ustvari na zaštitu nadređenih a pravih krivaca. Možda su projektanti pogrešili i loše odradili svoj posao i treba zato da budu sankcionisani, ali to nisu mogli da čine bez saglasnosti ili još više, bez poziva na menjanje projekta od strane investitora. Investitor je, po zakonu, bio obavezan da sprovede proceduru kontrole projekta, da pribavi za svaku izmenu projekta, a bilo ih je jedanaest, građevinsku dozvolu a izgleda da nije to učinio pa je nastala velika šteta koju će platiti narod iz javnih para.

Počinje još jedna ovdašnja španska serija koja će trajati dok se cela stvar kroz vreme pomalo ne zaboravi, kazniće se bez prave istrage verovatno nedužni ljudi a oni nadređeni ostaće netaknuti, zaštićeni i dalje će obećavati i pokazivati svoju opredeljenost da grade ovde neko bolje sutra. Stvarno, viđen manir i načuin poslednjih nekoliko godina više puta ali ne treba preskočiti nj činjenicu da građevinarstvo u Srbiji trpi znatnu štetu jer mu tako neogovorno ponašanje i delanje nadređenih ruši po svetu decenijama sticanu reputaciju. A Građevinska komora Srbije čiji je primaran zadatak da štiti pre svega građavinarstvo ne oglašava se a morala bi jer ima ovde ozbiljan razlog i povod.

P.S. Fotografija preuzeta sa sajta INSAJDERA

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *