Testerisanje u Nacionalnom parku na Kopaoniku

kop-04-ovo

Ovih dana hodam Kopaonikom po stazama Nacioanlnog parka i vidim neverovatnu količinu posečenog drveća svugde okolo, stotine primeraka uglavnom zimzelenog soja mada ima i drugih vrsta, onih listopadnih. Drveće je značajnog obima, impresivne visine a po ogoljenim godovima gde je testera prošla može se zaključiti da je zdravstveno stanje stabala bilo u veoma dobrom stanju. Kažu očevidci ove necivilizovane i drske akcije koja degradira ili čak poništava sve državne priče o navodnom očuvanju životne sredine da to traje nekoliko proteklih meseci a nastavlja se nesmanjenim obimom.

Stabla leže po tlu oborena nemilosrdnom testerom a po odobrenju uprave Nacionalnog parka ili ne daj Bože uz saglasnost nadležnih ministarstava, ima ih dva koja bi mogla da budu obaveštena o seči šume u Nacionalnom parku ali ne reaguju jer je cela akcija verovatno pokrivena nekim elaboratom o neophodnoj higijenskoj seči koji uradiše stručnjaci za šume sa zvučnim titulama ali manjkavih sa profi etikom i moralom. To su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠiV) i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine (MERiZŽS). Ono prvo (MPŠiV) ima Upravu za šume (UzŠ) koja se prema njihovom zvaničnom sajtu uglavnom bavi davanjem dozvola za lovljenje divljači, šume i drveće se mnogo ne spominju a ono drugo (MERiZŽS) nema svoj sajt zato što još nisu razlučili ono s razvojem tj, šta to razvijaju, to ih vraški okupira te nemaju vremena da se bave drvosečom makar to bilo i u Nacionalnom parku.

Dakle, ko je ovde nadležan da se bavi šumom u Nacionalnom parku jer kada su tri moguća delatnika onda svakako važi ono – gde su mnoge babice, deca kilava. Ovde je sa decom hvala Bogu sve u redu ali drveće je nastradalo od nasilnika sa državnom dozvolom u obimu koji skoro nije viđen. Seča drveća tako obimna u sred Nacionalnog parka se ne planira od danas do sutra pa je verovatno započeta još od predhodnog Ministarstva onom akcijom nazvanom „Očistimo Srbiju” pa su ovi u upravi Nacionalnog parka iskoristili priliku i uz đubre i otpad pridodaju i čišćenje šume, ali od drveća.

Onda je akcija na seči stabala nastavljena u izbornoj gunguli dok je vladala nervoza i svi se bavili ubeđivanjem naroda da je čistoća pola zdravlja a posle izabiranja novi nisu imali ništa protiv jer je lukrativni momenat u akciji drvosečenja prema onome što sam video na licu mesta zaista imperesivan, toliko metara kubnih posečenih stabala može značajno da uzdigne posrnuli budžet bilo koga. Ako je to država Srbija onda biram totalno budžetsko posrnuće jer država koja dozvoli da se u ovoj meri sakati nacionalno bogatstvo, ne bilo gde već u Nacionalnom parku takvu sudbinu teško može da izbegne.

A građanska akcija, da joj se pomogne, takvoj kakva je. Zbog drveća !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *